dunagaz@dunagaz.hu
+36 33 513 100 * 30 634 0062

Gázipari Konferencia

A Fiorentini Hungary a kezdek óta kiállító

A DUNAGÁZ Gázipari Szakmai Konferencia kísérőrendezvényeként egy nívós szakmai kiállítás is várja a termékeiket bemutatni szándékozó vállalatokat, és természetesen az újdonságok iránt érdeklődő szakembereket. A Fiorentini Hungary Kft. a kezdetektől fogva mindig élt a lehetőséggel, hogy standjukon bemutassák a technológiai trendeket, legújabb termékeiket, innovatív megoldásaikat. Czike Zsigmondot, a vállalat értékesítési és marketingvezetőjét kérdeztük, miért tartják fontosnak a konferencia mellett a kiállításon való jelenlétet is.
- A Fiorentini Hungary az olasz Pietro Fiorentini magyarországi leányvállalata. Miután jellemzően egy innovatív társaságként vagyunk jelen a gázipari berendezésszállítók piacán és erős termékfejlesztői kompetenciával rendelkezünk, nemcsak kiállítóként, de gyakran előadóként is részt veszünk a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításon. Miután az országban egyedülálló esemény fő fókuszterülete az elosztói hálózatok és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra elemeknek, illetve az ezeket érintő szabályozásoknak a bemutatása, ehhez hangoljuk mi is a tematikus standunkat. Ez azt jelenti, hogy az elosztói hálózatokban megjelenő gépészeti berendezéseink - nyomásszabályzók, gázmérők és egyéb szerelvények - bemutatása a fő fókusz.
DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás - Fiorentini - nyomásszabályozó állomásNyomásszabályozó állomás

- Eszközeink fejlesztését alapvetően meghatározták a 2000-es évek elején indult ipari digitalizációs folyamatok. A 2010-es évek elejétől az Ipar 4.0 technológia alapját az újgenerációs távközlési megoldások adják, és ezeknek köszönhetően még inkább fókuszba került a gázipari technológiai berendezések üzemi adatainak gyűjtése. Ma már nem kell a helyszínre menni, és ott leolvasni az értékeket, hanem ezeket elektronikus úton, nagy mennyiségben, közvetlenül be lehet csatornázni az elosztói engedélyesek központi felügyeleti rendszereibe.
DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás - Fiorentini - Biometán injektáló állomás
Biotemetán injektáló állomás

- Ugyancsak meghatározó irányvonala a fejlesztéseinknek - az elmúlt öt évben kifejezetten erre koncentráltunk - a klímaváltozással kapcsolatos műszaki megoldások bevezetése. A törekvés, hogy a fosszilis energia helyett egyéb energiahordozókra fókuszáljunk, felveti annak a kérdését, hogy a földgázvezetékeken tudunk-e másfajta gázokat - biogáz, biometán, hidrogén – továbbítani. A clean gas-ok, vagy zöld gázok használata azokban az országokban – mint például Franciaország -, ahol jelentős a mezőgazdaság, már régóta hasznosításra kerül. A farmok mellé telepített konténeres, moduláris biogáz technológiával, valamint a kapcsolódó tartályokkal tárolható a helyben keletkező biomasszából előállított biogáz, illetve ezt kezelve, megfelelő minőségűre hozva be is lehet táplálni azt az elosztói rendszerbe. Ezek a technológiák egyre inkább kezdenek megjelenni Magyarországon is, egyre több olyan cég keres meg minket, amelyek termék-előállításuk során hidrogéngázt vagy biogázt szeretnének bekeverni a vezetékes földgáz mellé, és ezzel zöldíteni az energia-portfóliójukat, és ez által attraktívabbá tudják tenni a termékeiket. A nagyobb mezőgazdasági társulások számára, amelyeknél nagy mennyiségű biomassza keletkezik, és akár ez össze is gyűjthető koncentráltan, rentábilis lehet biogáz-hasznosító technológiát alkalmazni, és csökkenteni a külső forrásból származó energiaigényt.
DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás - Fiorentini - Robbanásbiztos adatgyűjtó és továbbító berendezésRobbanásbiztos adatgyűjtó és továbbító berendezés

- Az idei kiállításunk éppen ezekbe az irányokba mutat megoldásokat. Kiemelten fontos szempont a berendezés-oldali megfelelőség. A hidrogéngáz molekula ugyanis teljesen más fizikai és kémiai tulajdonságokkal bír, mint például a metán molekula és a földgáz tipikus összetevői. Éppen ezért anyagszerkezeti-, tömörségi vizsgálatra, illetve nagyon sok más olyan laboratóriumi mérésre van szükség, ami később a legyártott berendezések megfelelősségét tudja garantálni. Fejlesztési oldalon tehát nagy kihívás az iparág számára és így a társaságunk számára is, hogy olyan berendezéseket készítsünk, amelyek akár 100% hidrogéngáz vezetékbe történő bevezetése esetén is megfelelő üzembiztonságot nyújt a rendszer használói számára. Az Egyesült Királyság 2050-re kitűzte, hogy zéró-emissziós országgá válik, és ennek érdekében indított Hy4Heat néven egy projektet, ami a földgáz helyett 100% hidrogéngáz használatát vizsgálja. Ebben a projektben társaságunk is részt vesz ultrahangos lakossági gázmérő fejlesztéssel.
- Ezek tehát a fő vonulatok. A jövőbeni fejlesztéseink jelentős része is ebbe az irányba mutat, és a piaci szereplőket is arra igyekszünk rábírni, hogy nyissanak a klasszikus földgáz mellett a zöldgázokra irányába is.
DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás - Fiorentini - Ultrahangos lakossági gázmérőUltrahangos lakossági gázmérő

A téma iránt érdeklődők még többet megtudhatnak mindezekről, ha személyesen is ellátogatnak a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításra.

Jöjjön el, és vegyen részt a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás programjain, hogy a szakma legjobbjaitól, első kézből kapjon tájékoztatást hazánk energiapolitikájáról, jelen helyzetéről, és a jövő kilátásairól, a hazai gázipar egészéről.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2022. június 7-8-án Visegrádon, a Thermal Hotel Visegrád****-ban, a 28. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításon.

A jelentkezéshez szükséges információt, a jelentkezési lapot az alábbi címen érhetik el:

http://www.dunagaz.hu/cikk/2022.-gazipari-konferencia/id=92