dunagaz@dunagaz.hu
+36 33 513 100 * 30 634 0062

Gázipari Konferencia

Előadóink – Dobi-Szakál Gyöngy: A hidrogén szerepe az elosztóhálózatokban

A DUNAGÁZ Gázipari Konferencia június 7-i nyitónapjának délutánján, a Rendszerüzemeltetés és hidrogénes földgázipari jövőkép szekcióban szerepel Dobi-Szakál Gyöngy, az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázhálózati Zrt., illetve MVM FŐGÁZ Földgázhálózati Kft. hálózatfejlesztési és innovációs szakterületvezetőjének előadása. A szakértőtől kért alábbi rövid előzetesből kiderül, a konferenciára már csak azért is érdemes eljönniük a gázipar szakembereinek, mert ott első kézből tájékozódhatnak a hidrogén bevezetésével kapcsolatos legégetőbb feladataikról épp úgy, mint a legfrissebb nyugat-európai tapasztalatokról.
- Nagyon aktuális ez a téma, mert az Európai Unió 2050-es dekarbonizációs stratégiája a CO2 kibocsátás radikális csökkentését célozza. Magyarországon a szén-dioxid kibocsátás közel harmada a földgáz tüzeléséből ered. Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégia elosztóhálózatot érintő kiemelt célja 2030-ig min. 2% H2 térfogatarányos bekeverés a földgázrendszerbe.
A DUNAGÁZ Gázipari Konferencián elhangzó előadásomban éppen ezért arról kívánok szólni, hogy az elosztói engedélyeseket hogyan fogja érinti a hidrogén földgázhoz történő táplálása. Iparági egyeztetés és véleményezés alatt áll egy Európai Uniós jogszabálycsomag, amelyben már tárgyalják, hogy 5% arányig a szállítói engedélyes kötelezően el kell, hogy fogadjon hidrogén bekeverést a határkeresztező pontokon. A hidrogén szállítóvezetéken történő betáplálás az elosztóhálózatot valamint a végfelhasználókat is érinteni fogja. Az elosztói engedélyesnek hidrogén elosztóhálózatba történő bekeveréshez megalapozó projektek indítása válik szükségessé.
Az elosztói engedélyesek meghatározták azokat a kritikus feladatokat, melyeket hidrogén betáplálás szempontjából vizsgálni szükséges. Nemzetközi szinten számos olyan hidrogén projekt indult, melyek vizsgálják az elosztóhálózatok hidrogén-tűrését a földgázhoz keverhető hidrogén bekeverés mellett. Az előadásomban ezen projektek, tanulmányok eredményeiről kívánok tájékoztatást adni.
Lehetőségünk volt arra, hogy Németországban 100%-os hidrogén projektet tekinthettünk meg és információt szereztünk a beépített hálózati elemek hidrogén megfeleléséről. Előadásomban a projektről egy rövid ismertetőt fogok tartani.

Ha a további részletekre is kíváncsi, jöjjön el, és vegyen részt a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás programjain, hogy a szakma legjobbjaitól, első kézből kapjon tájékoztatást hazánk energiapolitikájáról, jelen helyzetéről, és a jövő kilátásairól, a hazai gázipar egészéről.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2022. június 7-8-án Visegrádon, a Thermal Hotel Visegrád****-ban, a 28. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításon.

A jelentkezéshez szükséges információt, a jelentkezési lapot az alábbi címen érhetik el:

http://www.dunagaz.hu/cikk/2022.-gazipari-konferencia/id=92