dunagaz@dunagaz.hu
+36 33 513 100 * 30 634 0062

Gázipari Konferencia

Előadóink – Mérő Tamás: Hidrogén tárolási kutatások és kihívások kezelése hazai porózus geológiai tárolókban

A DUNAGÁZ Gázipari Konferencia nyitónapján, a Rendszerüzemeltetés és hidrogénes földgázipari Jövőkép szekcióban Mérő Tamás, a Magyar Földgáztároló Zrt. művelési csoportvezetője számol be a hidrogén tárolási kutatások kapcsán felmerülő kihívásokról, és azok kezeléséről. Előzetesként az alábbiakat osztotta meg szerkesztőségünkkel.
- Hazánk kiemelkedően magas földalatti gáztárolói kapacitással rendelkezik, melyeket geológiai és rezervoármérnöki szempontból alaposan fel is térképeztünk. Mivel az Európai Unió dekarbonizációs célkitűzései (pl. Fit for 55 csomag) egyre nagyobb hajtóerőt jelentenek olyan karbonsemleges vagy karbonmentes technológiák alkalmazásának, amelyek a meglévő fosszilis alapú rendszereket részben vagy egészben képesek lehetnek helyettesíteni, ezért 2019 után a hidrogén, mint környezetbarát és a felhasználás helyén károsanyag-emisszióval nem rendelkező energiahordozó egyre dinamikusabban és egyre szélesebb körben kezdett elterjedni, mint alternatív energiahordozó. Megelőzve a nemzetközi trendeket vállalatunk már 2018 év végén csatlakozott az MVM Csoport energiatárolási munkacsoportjához, majd 2019 márciusában létrehoztuk az Akvamarin Projektet. Ez utóbbi célja, hogy összekapcsolja a hidrogéngazdaságot (elektrolizáló, kompresszor és pufferrendszer telepítésével) a meglévő földgáztárolói infrastruktúra felszíni elemeivel oly módon, hogy a mindenkor hatályos műszaki-biztonsági és gázminőségi előírásoknak megfeleljünk. A projekt elsősorban a helyi infrastruktúra fejlesztésével és alkalmazott ipari kutatási programokkal fogja igazolni a hidrogénnel kevert földgáz létjogosultságát és potenciális használatát a meglévő kapcsolt rendszerekben.

- Ezzel párhuzamosan előkészületeket tettünk a felszín alatti geológiai formációink vizsgálatára is, mely megalapozta egy nemzetközi konzorciumhoz való csatlakozásunkat, ahol ipari szereplőként alapító tagokká váltunk. Ez a konzorcium – melyhez végül 8 szénhidrogén iparági szereplő, 4 kutatóintézet és 3 egyetem csatlakozott – egy pályázati dokumentáció összeállítását és benyújtását követően finanszírozást nyert el „Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking - FCH-02-5-2020” kutatási és innovációs program (RIA) keretében. A 27 hónapig tartó kutatási és fejlesztési programban számos műszaki kihívásra fogjuk keresni a választ, többek között a hidrogén megjelenése okozta geokémiai elváltozásokra, mikrobiológiai hatásokra, várható korróziós folyamatokra.
- Az idei évben megjelent Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájának egyik fontos alappillére a hidrogén tárolása és a hozzá kapcsolódó technológiai megoldások, ezért a megalakult HyUsPre projekt óriási előrelépést jelent vállalatunk számára, hogy hosszú távon csatlakozzon a nemzetközi hidrogén-vérkeringésbe. Továbbá vállalatunk elkötelezett a hazai és EU-s dekarbonizációs célok elérése mellett is, ezért a vállalati stratégia része lett, hogy 2030-ig a villamos rendszer kiegyensúlyozásában vezető szerepet vállaló legnagyobb hidrogéntárolóvá váljunk a Kelet-Közép-Európai régióban, és elkezdjük a szintetikus és biológiai úton keletkező metán előállítását. Ezen ambiciózus célok elérését lépésről lépésre fogjuk megvalósítani, előbb az Akvamarin és a HyUsPre projekten keresztül, majd a későbbiekben induló Akvamarin + és a CCU/CCS projektjeink segítségével.

Ha a további részletekre is kíváncsi, jöjjön el, és vegyen részt a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás programjain, hogy a szakma legjobbjaitól, első kézből kapjon tájékoztatást hazánk energiapolitikájáról, jelen helyzetéről, és a jövő kilátásairól, a hazai gázipar egészéről.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2022. június 7-8-án Visegrádon, a Thermal Hotel Visegrád****-ban, a 28. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításon.

A jelentkezéshez szükséges információt, a jelentkezési lapot az alábbi címen érhetik el:

http://www.dunagaz.hu/cikk/2022.-gazipari-konferencia/id=92